ru
en

PRODUKTU UN PROCESU ATBILSTĪBAS NOVĒRTĒŠANA

Sertifikācijas centrs “Baltsert” produktu un procesu novērtēšanas jomā ir akreditēts uz atbilstību standarta LVS EN ISO/IEC 17065:2013 prasībām.

 

Sertifikācijas procesā īstenojamās funkcijas un darbības

1. Sertifikācijas procesa uzsākšanai Pasūtītajam tiek iesniegta informācija par sertifikācijai nepieciešamo dokumentāciju.

2. Iesnieguma un sākotnējās informācijas analīzes gaitā sertifikācijas centrs pārliecinās, vai informācija par pasūtītāju ir pietiekama, lai varētu izstrādāt novērtēšanas programmu, īstenot sertifikācijas procesu; vai ir saskaņota vēlamā sertifikācijas joma, sertifikācijas vietas, normatīvie dokumenti, uz atbilstību kuriem tiks veikta sertifikācija; vai sertifikācijas centram ir nepieciešamie resursi (personāls, laboratorijas) visu novērtēšanas darbību veikšanai.

3. Ja ir visi nepieciešamie nosacījumi atbilstības novērtēšanas veikšanai vēlamajā sertifikācijas jomā, ar Pasūtītāju tiek noslēgts līgums par sertifikācijas veikšanu.

4. Sertifikācijas centrs pieņem lēmumu par atteikumu sertifikācijas veikšanā, ja 3 mēnešu laikā no līguma noslēgšanas brīža nav saņemta nepieciešamā informācija, un turpmākajā sadarbības procesā Pasūtītājs to nespēs sniegt.

5. Atbilstības novērtēšana tiek īstenota saskaņā ar sertifikācijas shēmām un atbilstoši piemērojamo normatīvo dokumentu prasībām.

Sertifikācijas shēmas:

Nr.1 -  “Rotaļlietas tipa sertifikācija”

Nr.2 – “Produkta sertifikācija”

Nr.3 – “Produkta  + ražošanas procesa sertifikācija”

Nr.4 – “Produkta partijas sertifikācija”

Nr.5 – “Produkcijas ražošanas procesa sertifikācija”

- Novērtēšanas gaitā atkarībā no sertifikācijas shēmas, novērtēšanas kritērijiem un uzdevuma tiek veiktas šādas novērtēšanas darbības:

dokumentācijas ekspertīze, drošuma novērtējuma analīze, dizaina novērtēšana, paraugu atlase, produkta novērtēšana pēc testēšanas rezultātiem, produkta novērtēšana pēc sastāva, marķējuma ekspertīze.

- Veicot produkta un ražošanas procesa sertifikāciju vai tikai ražošanas procesa sertifikāciju tiek veikta arī ražošanas procesa novērtēšana;  dabīgā minerālūdens un avota ūdens novērtēšanai – papildu arī urbuma, avota  sanitāri higiēniskā stāvokļa novērtēšana.

- Dabīgā minerālūdens un avota ūdens novērtēšanas procesā bez augstāk norādītā tiek veikta saskaņā ar likumdošanu nepieciešamo pamatdokumentu analīze.

- Dabīgā minerālūdens novērtēšanas procesā papildu augstāk norādītajam arī tiek izanalizēta Pasūtītāj iesniegtā / uzrādītā ģeoloģiskā un hidroloģiskā informācija, informācija par ūdens fizikāli ķīmiskajām īpašībām, par mikrobioloģiskajām analīzēm pazemes ūdeņu atradnē u.c.

- Pēc ražošanas procesa novērtēšanas Pasūtītājam tiek iesniegts novērtēšanas pārskats, kurā ir dokumentēti audita konstatējumi: eksperta apliecinājumi, nepieciešamības gadījumā - konstatētās neatbilstības, neatbilstību pierādījumi, slēdziens atbilstību noteiktā normatīvā dokumenta prasībām.

- Sertifikācijas centrs izskata Pasūtītāja iesniegtās korekcijas, identificētos neatbilstību cēloņus un koriģējošās darbības, lai noteiktu, vai tās ir pieņemamas un piemērotas.

- Pēc īstenoto korekciju un korektīvo darbību efektivitātes verifikācijas, kas tiek veikta, pamatojoties uz Pasūtītāja iesniegtās dokumentācijas analīzi vai nepieciešamības gadījumā – veicot papildu auditu, vadošais eksperts sniedz rekomendāciju par sertifikācijas piešķiršanu un attiecīgi – tiek pieņemts lēmums par sertifikācijas piešķiršanu uz attiecīgo procesu.

6. Pozitīvu novērtēšanas rezultātu gadījumā Pasūtītājam tiek izsniegts atbilstības sertifikāts:

produkta un ražošanas procesa novērtēšana vai tikai ražošanas procesa novērtēšana – uz 5 gadiem;

produkta novērtēšana – uz 2 gadiem,

rotaļlietas EK tipa pārbaude – uz 4 gadiem.

7. Sertifikāta darbības uzturēšanai tiek veikta ražošanas procesa un / vai produkta uzraudzība, kas ir atrunāta ar Pasūtītāju noslēgtajā līgumā.

 

Sertifikācijas jomas paplašināšana

Produkta / ražošanas procesa novērtēšana sertifikācijas jomas paplašināšanai tiek veikta, , kārtējās uzraudzības gaitā,  Sertifikāta darbības pagarināšanas procesā vai izsniegtā atbilstības sertifikāta darbības laikā, neatkarīgi no uzraudzības, pamatojoties uz Pasūtītāja iesniegumu un nepieciešamo informāciju.

Pamatojoties uz novērtēšanas rezultātiem, tiek pieņemts lēmums par sertifikācijas jomas paplašināšanu un Pasūtītājam tiek izsniegts jauns atbilstības sertifikāts.

 

Izmaiņas, kuras ietekmē piešķirto sertifikāciju

Piešķirto sertifikāciju var ietekmēt šādi faktori:

jaunu prasību ieviešana sertifikācijas procedūrā, sertifikācijas shēmās, kuras ietekmē Pasūtītāju,

izmaiņas normatīvo dokumentu prasībās, uz atbilstību kuriem tika novērtēts produkts / ražošanas process, būtiskas izmaiņas sertificētā produkta dokumentācijā, sastāvā, ražošanas procesā, ražotāja tehniskajā dokumentācijā (procedūrās, produkta projektā) u.c., kuras ietekmē atbilstību attiecīgajos normatīvajos dokumentos noteiktajām prasībām.

Izmaiņu gadījumā Sertifikācijas centra eksperti izskata, vai ir nepieciešama sertificētā produkta / ražošanas procesa papildu novertēšana. Pozitīva novērtēšanas rezultātā tiek izsniegts jauns atbilstības sertifikāts.

 

Sertifikāta anulēšana vai  darbības apturēšana

Nepareizas sertifikāta izmantošanas gadījumā Sertifikācijas centrs pieņem lēmumu par piešķirtās sertifikācijas darbības apturēšanu vai anulēšanu. Jēdzienā “Nepareiza sertifikāta izmantošana” ir iekļauti šādi aspekti:

produkta / ražošanas procesa neatbilstība noteiktajām prasībām; serifikācijas līguma nosacījumu nepildīšana; atbilstības zīmes izmantošanas nosacījumu nepildīšana; notifikācijas numura izmantošanas nosacījumu nepildīšana vai citas Pasūtītāja darbības, kuras diskretitē sertifikācijas centru

un liek apšaubīt sertificētā produkta/ražošanas procesa atbilstību noteiktajām prasībām.

Atkarībā no konstatētās neatbilstības veida, sertifikācijas centrs pieņem lēmumu par izsniegtā atbilstības sertifikāta anulēšanu vai atbilstības sertifikāta darbības apturēšanu uz noteiktu laiku (līdz neatbilstību novēršanai). Pēc sertifikāta darbības apturēšanas cēloņu novēršanas un korektīvo darbību īstenošanas verifikācijas atbilstības sertifikāta darbība tiek atjaunota. Ja norādītie neatbilstību novēršanas termiņi netiek ievēroti, tiek pieņemts lēmums par atbilstības sertifikāta anulēšanu. Izsniegtais atbilstības sertifikāts tiek anulēts arī līgumattiecību partraukšanas gadījumā.

 

 Sertifikācijas jomas  sašaurināšana

Konstatējot būtiskas neatbilstības noteiktā normatīvā dokumenta prasībām, kuras netiek novērstas noteiktajos termiņos, no piešķirtās sertifikācijas jomas tiek izslēgtas tās daļas, kurās Pasūtītājs nespēj nodrošināt atbilstību noteiktā normatīvā dokumenta prasībām. Sertifikācijas jomas sašaurināšanas gadījumā Pasūtītājs nekavējoties pārtrauc atbilstības sertifikāta izmantošanu uz sašaurināto jomu un ievieš attiecīgās korektīvas jebkāda veida atsaucēs uz sertifikāciju (reklāmā, informatīvajos materiālos, tīmekļvietnē utt.).